Wat doet BFA?

BFA behartigt de belangen van haar leden. Daarbij neemt BFA samen met haar leden constructief en proactief deel aan het maatschappelijk debat over duurzame diervoederproductie, met aandacht voor voedselveiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. 

Dit doen we voor onze leden

  we vertegenwoordigen onze leden bij overheidsinstanties en politieke instellingen;
  we zijn het aanspreekpunt voor alle onderwerpen die betrekking hebben op de Belgische diervoedersector; 
  we zetten sterk in op ketenwerking door nauwe contacten te onderhouden met landbouworganisaties, brancheorganisaties, ketenpartners, retailers, beheerders van lastenboeken, wetenschappers, Europese organisaties, enz. Hierdoor kunnen we snel en proactief ontwikkelingen en trends signaleren en hierop inspelen;
  we organiseren frequent overleg tussen en met onze leden met het oog op collectieve standpunten en acties; 
 we informeren onze leden over alle actuele ontwikkelingen die betrekking hebben op onze sector via nieuwsbrieven, opleidingen en informatievergaderingen;
 we staan onze leden bij in diverse beleidsdomeinen door het ontwikkelen van sectorale bemonsteringsplannen, handboeken, data- en monitoringssystemen, benchmarkrapporten, enz. 

Meten, monitoren en rapporteren

Benchmark nevenstromen


Een van de twaalf doelstellingen uit het BFA Duurzaamheidscharter betreft het stimuleren van de circulaire economie. Tegen 2030 zou minstens 37% van de gebruikte grondstoffen in de Belgische diervoederindustrie moeten geleverd worden uit nevenstromen (excl. sojabijproducten) van de levensmiddelen- en biobrandstofindustrie. 

Om leden te helpen inzicht te krijgen waar het zich individueel of ten opzichte van het sectorgemiddelde situeert, stelt BFA jaarlijks gepersonaliseerde benchmarkrapporten op. 

BFA Bemonsteringsplannen


Met het oog op de voedselveiligheid werkte BFA in de loop der jaren een bemonsteringsplan (BMP) uit om de productie van kwaliteitsvolle diervoeders te garanderen. Deelname aan het sectorale bemonsteringsplan is verplicht voor BFA-leden. 

Het bemonsteringsplan heeft als voordeel dat contaminaties vroeger worden opgespoord. Hierdoor kan BFA proactief ingrijpen. Het systeem biedt ook een snellere opvolging in geval van overschrijdingen. Het succes van het standaardplan heeft geleid tot de verdere uitbouw van de sectorale monitoring. Bedrijven kunnen zich ook aansluiten bij het BMP Export, BMP Gemedicineerde diervoeders, BMP Petfood, BMP Lastenboek Plantaardig en het BMP Convenant voor laag-fosfor- en laag-eiwitvoeders.

Mengvoederindexen


BFA publiceert maandelijks de mengvoederindex voor varkens-, pluimvee- en rundveevoeder. 

Deze indexen worden berekend o.b.v. een gewogen gemiddelde van de reële mengvoederprijzen. Hierbij wordt er rekening gehouden met zowel de schaalgrootte van de fabrikanten die de gegevens aanleveren, als de individuele kortingen per fabrikant. De verzamelde gegevens hebben betrekking op voeders die representatief zijn voor minimum 60% van het totaal geproduceerde volume. Naast de mengvoederindex, berekent BFA maandelijks de prijs voor standaard vleesvarkensvoeder o.b.v. reële grondstoffenprijzen.

Overzicht


  Meer informatie over prijzen vind je via:

  Overzicht marktsituatie dierlijke producten


Preventie & Veiligheid

Arbeidsveiligheid


De diervoedersector besteedt veel aandacht aan veiligheid en gezondheid op het werk. Om haar leden te helpen zich in orde te stellen met de wetgeving rond arbeidsveiligheid & welzijn, ontwikkelde BFA een handboek rond Arbeidsveiligheid.

In samenwerking met het extern bureau DORO Industrial Safety kreeg het handboek in 2021 een update. Hierbij is er rekening gehouden met campagneresultaten van de Antwerpse arbeidsinspectie en met de praktische kennis van de Task Force Arbeidsveiligheid. Diervoederfabrikanten kunnen de bijlagen gemakkelijk personaliseren en als gebruiksinstrument toepassen in het bedrijf.

Meer informatie vind je ook op de website van het Belgian Safe Work Information Centre (BeSWIC), een onderdeel van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk.

BFA voorziet bijstand en opleidingen voor bedrijven die ervoor kiezen om zelf de berekening uit te voeren.

Heb je interesse in een opleiding of wil je GEX aankopen?

CONTACTEER ONS

GEX


Een stofexplosie (of stofontploffing) is een explosieve verbranding van stofdeeltjes in de lucht. Ruimtes met een verhoogd risico zijn silo’s, laadzones, een menginstallatie, enz. De grondstoffen die gebruikt worden voor de productie van diervoeder bevatten een mogelijk risico tot ontsteling. Om dit soort situaties te voorkomen, stelde Europa richtlijnen op die vallen onder de naam ATEX (ATmosphéres Explosibles). 

Veiligheid in de diervoederfabriek

Diervoederfabrikanten zijn verplicht om hun bedrijf onder te verdelen in zones naargelang de risico’s op stofexplosies. Bovendien moeten alle machines een analyse ondergaan in functie van stofexplosie en arbeidsveiligheid. De richtlijnen toepassen is echter niet vanzelfsprekend. Daarom werkte BFA een handboek uit voor het opstellen van een Stofexplosieveiligheidsdocument.

Om een omgevingsvergunning te krijgen, moet er eerst een studie uitgevoerd worden van het extern risico van een stofexplosie op de omgeving. Hiervoor stelde BFA een model (GEX) op, in samenwerking met een extern veiligheidsrapporteringsdeskundige. De opmaak van dit model gebeurde op basis van literatuurstudies en met behulp van een dataset die BFA via een enquête onder haar leden bekwam. 

De handleiding helpt bij het invullen van het GEX model. Dit werd in 2021 geactualiseerd. Hierin bracht de BFA Werkgroep Stofexplosie, in samenwerking met veiligheidsrapporteringsdeskundige Bart Huybrechts, de nieuwste technische maatregelen in kaart. Bedrijven kunnen beroep doen op een externe consultant om de berekening van het extern risico uit te voeren, of kunnen dit zelf doen.

Interventiefonds Salmonella (IFS)


Salmonella is één van de bacteriën die aan de basis liggen van maagdarmstoornissen bij de mens. De bacterie wordt meestal overgedragen door het eten van besmette voedingsmiddelen of van onvoldoende verhit vlees. Daarnaast kan Salmonella ook bij dieren (o.a. pluimvee) gastro-intestinale aandoeningen veroorzaken. De besmetting van pluimvee kan zowel horizontaal (via mens, ongedierte, water of materiaal) als verticaal (via ei) gebeuren. 

Welke types Salmonellabacterie zijn er?

Er zijn verschillende types van de Salmonellabacterie. De meeste types zijn besmettelijk voor dieren, een paar serotypes treffen enkel pluimvee. De serotypes Salmonella Enteritidis en Typhimurium zijn ook voor de mens gevaarlijk: bij consumptie van besmette kippeneieren of –vlees kan het leiden tot voedselvergiftiging. De diervoedersector zet daarom hard in op de bestrijding van Salmonella.

Besmetting bij braadkippenhouders: wat doet het IFS?

Om braadkippenhouders te ondersteunen in geval van besmetting, richtte BFA het Interventiefonds Salmonella (IFS) op. Het IFS is een solidariteitssysteem dat een antwoord wilt bieden op de Salmonellaproblematiek bij braadkippen, meer bepaald voor de serotypes Salmonella Enteritidis (SE) of Typhimurium (ST). De aanzet tot dit initiatief was de Europese Salmonellawetgeving uit 2011, dat de aanwezigheid van Salmonella verbiedt in vers pluimveevlees. 

Salmonellabesmetting bij braadkippen: wat doet de diervoederfabrikant?

Braadkippenhouders die te maken krijgen met SE/ST en die verzekerd zijn bij het IFS, kunnen een vergoeding krijgen ter compensatie van de afwaardering in het slachthuis. In geval van een Salmonellabesmetting, vult de betrokken diervoederfabrikant het formulier voor positieve gevallen in en mailt deze door naar BFA. 

DOWNLOAD FACT SHEET

Overzicht positieve Salmonellastalen - voetjes

Documenten


Overzicht van broeiers, fabrikanten en slachthuizen die de overeenkomst Interventiefonds Salmonella ondertekend hebben: 

Sectoraal preventieplan verpakking


Bedrijven die jaarlijks minstens 300 ton eenmalige verpakkingen op de markt brengen, en bedrijven die jaarlijks minstens 100 ton eenmalige verpakkingen verpakt (of laat verpakken) voor de Belgische markt, moeten driejaarlijks een preventieplan verpakkingen indienen. Dit geldt zowel voor de productie in België als import. 

Het preventieplan beschrijft de maatregelen en doelstellingen die bedrijven zullen nemen voor de komende drie jaar om hun hoeveelheid verpakking te verminderen. Bedrijven kunnen zelf een preventieplan indienen via de website van het IVCIE, of doen dit via hun beroepsfederatie. BFA leden kunnen beroep doen op het Sectoraal Preventieplan Verpakkingen. Hiervoor moeten ze driejaarlijks aangeven of zij plichtig zijn, en of zij willen deelnemen aan het sectoraal plan. Deelname bij BFA is gratis. 

Het huidige Preventieplan Verpakkingen loopt van juli 2022 tot en met juni 2025. Meer uitleg vind je op de website van het IVCIE of in de brochure ‘Uw verpakkingen, uw verantwoordelijkheid’.


DOWNLOAD BROCHURE