Om tegemoet te komen aan de Europese natuurdoelstellingen, ontwikkelde de Vlaamse overheid in 2014 de 'Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)'. PAS omvat alle relevant socio-economische activiteiten (landbouw, industrie, transport) en verdeelt de vooropgestelde stikstofreductie over deze sectoren.
Het PAS-significantiekader
In 2015 werden Vlaamse landbouwbedrijven (meer bepaald veehouderijen) onderverdeeld in drie categorieën, het zgn. PAS-significatiekader. Hierbij werd er rekening gehouden met de ligging van het landbouwbedrijf t.o.v. een habitat, en hun stikstof- en ammoniakuitstoot. Aan de hand van deze simulatie kregen ze een kleurcode: rood, oranje of groen. Dit significantiekader vormde tot begin 2021 de basis van o.a. het vergunningenbeleid in Vlaanderen.
Hier kwam verandering in na een arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Het arrest stelde dat het voorlopige significantiekader niet langer kon toegepast worden en een verdere daling van de ammoniakemissies gerealiseerd moet worden.
Het Krokusakkoord
In februari 2022 kwam de Vlaamse overheid met een nieuw voorstel, het zogenoemde krokusakkoord. Het akkoord kreeg veel tegenwind, vooral uit de landbouwsector. In april 2022 ging het openbaar onderzoek rond PAS van start, dit leverde zo’n 20.000 bezwaarschriften op. BFA werkte een standpunt uit op maat van de Belgische diervoedersector, en diende zelf ook bezwaar in. De vele bezwaren brachten de regeringspartijen terug aan tafel, wat resulteerde tot een tweede akkoord in 2023.
Ontwerp van stikstofdecreet
In de zomer van 2023 stelde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir een ontwerp van stikstofdecreet voor. Deze kon echter niet rekenen op steun van de overige partijen, omdat de tekst niet overeenkwam met de gemaakte afspraken. Daarnaast moest er meer duidelijkheid komen over de versoepeling van vergunningsregels voor de landbouw vanaf 2025, en het extern salderen mits een milieueffectenrapport (MER) dit zou toelaten.
Een erg kritisch advies van de Raad van State dwong de beleidsmakers bijkomend tot nieuwe onderhandelingen. Op 14 november 2023 werd uiteindelijk een derde stikstofakkoord afgesloten, dat definitief werd goedgekeurd op 24 januari 2024.
DOWNLOAD FACT SHEET