Voedselveiligheid & Kwaliteit


Voedselveiligheid is een topprioriteit voor BFA en haar leden. 

Door de nauwgezette opvolging en controle van de diervoerproductie, staat de Belgische diervoedersector borg voor het aanleveren van kwaliteitsvol en veilig voedsel, zowel voor het dier als voor de consument.

Veilig en kwaliteitsvol voeder


Iedere diervoederfabrikant neemt zijn verantwoordelijkheid om de veiligheid en kwaliteit van diervoeders te waarborgen.
Een belangrijk onderdeel van dit systeem is het nemen van stalen en deze te analyseren op de afwezigheid van contaminanten (= monitoring).

Controle op de voedselveiligheid


Iedere diervoederfabrikant in België heeft een autocontrolesysteem. De Belgische diervoedersector gaat echter nog een stapje verder en heeft zichzelf ook bovenwettelijke, sectorale eisen opgelegd. Het geheel van wettelijke (FCA A) en bovenwettelijke (FCA B) eisen wordt in België opgenomen in de Feed Chain Alliance Standard. 

Doelstellingen Feed Chain Alliance

Het FCA kwaliteits- en monitoringsysteem waarborgt naast de diervoederwetgeving, zowel de kwaliteit als de veiligheid van diervoeders met het doel ongewenste stoffen te weren, de maximale hygiëne te garanderen en te waken over de toevoeging van kritische bestanddelen, zoals geneesmiddelen.

Het FCA-systeem is een dynamisch systeem, waarvan de normen voortdurend worden aangepast aan de evoluties. Dit alles maakt dat de aanpak van de Belgische diervoedersector aan de top staat binnen Europa.


Ovocom

Ovocom, het overlegplatform voor de diervoedersector, verenigt de verschillende schakels van de diervoederkolom: de grondstoffenproducenten, de diervoederproducenten, de voedingsindustrie, handel en transport. Ovocom beheert de FCA-standaard.

BFA Sectoraal Bemonsteringsplan

Monitoring vormt een essentieel onderdeel van de FCA-standaard. De diervoedersector vult de opvolging, monitoring en controle op de voedselveiligheid grotendeels collectief in d.m.v. het BFA sectoraal bemonsteringsplan.  

Voordelen van de collectieve invulling?

  • contaminaties vroeger opsporen
  • proactief ingrijpen ter preventie van contaminaties
  • snelle opvolging bij overschrijdingen
  • kwaliteitsvolle grondstoffen garanderen
Het BFA sectoraal bemonsteringsplan is gebaseerd op vier principes:

Prognoses

Aantal uit te voeren analyses

Gevarenanalyse

Verdeling van analyses

  • Alle diervoeders + verbruikte volumes
  • Verwachte productievolumes mengvoeders & voormengsels
  • Zo kan zowel het sectorale tonnage per gebruikte grondstof als per geproduceerde voeder bepaald worden
  • Op basis van volumes, statistische berekeningen en volgens methodologie Hazard Analysis of Critical Control Points (HACCP)
  • Identificatie van alle mogelijke gevaren
  • Focus op contaminanten (mycotoxines, salmonella, enz.)
  • Bij de aankoop én productie van diervoeders
  • Verspreid over het jaar
  • Deels at random
  • Deels op basis van vooraf bepaalde randvoorwaarden


Early Warning System


Wat is EWS?

Mycotoxines zijn giftige stoffen die door schimmels worden geproduceerd en die van nature voorkomen op granen. Vooral factoren als temperatuur en vocht hebben een impact op de ontwikkeling van schimmels en mycotoxines op de aren en kolven. Mycotoxines worden gevormd tijdens de groei van een gewas, na de oogst of tijdens de opslag.

Een vroege detectie, ook wel bekend als early warning, van mycotoxines zorgt ervoor dat men tijdig maatregelen kan treffen.

Samen met Fegra (Federatie van Belgische Graanhandelaars), voert BFA tijdens de oogstperiode een doelgerichte monitoring uit naar de aanwezigheid van mycotoxines in granen. De analyseresultaten van deze monitoring worden gepubliceerd in een rapport en ter beschikking gesteld aan de graanhandel en graanverbruikers


RAPPORT MAIS 2024RAPPORT GRANEN 2024

Belgische zuivel


De zuivelverwerkers leggen bijkomende eisen op aan diervoederfabrikanten die voeder leveren aan Belgische melkveehouders, zoals de aankoop van duurzame soja-certificaten of het afsluiten van een verzekering productaansprakelijkheid.

Overzicht van Belgische diervoederproducenten met een productaansprakelijkheidsverzekering: klik hier.

Meer weten? 

CONTACTEER ONS