Volgens het Klimaatakkoord van Parijs moet de landbouw in 2050 klimaatneutraal zijn.
Om deze doelstelling te halen, moeten alle schakels in de productieketen een bijdrage leveren om de ecologische voetafdruk van hun activiteiten te verkleinen.
Ook in de diervoederindustrie groeit het bewustzijn over het belang van klimaatvriendelijk produceren.
Het bepalen van de impact van de diervoederproductie doen we aan de hand van een levenscyclusanalyse (LCA). Deze wordt onderverdeeld in verschillende impactcategorieën, zoals klimaatverandering, waterverbruik, verzuring, eutrofiëring, enz. BFA organiseert opleidingen met betrekking tot het uitvoeren van levenscyclusanalyses. Zo kan de impact van onze grondstoffen in kaart gebracht worden en onze aanpak voor een kleinere ecologische voetafdruk verbeteren.
Eind 2019 werd het Global Feed LCA Institute, kortweg GFLI, opgericht door de Europese, Amerikaanse, Canadese en wereldwijde federaties van de mengvoedersector. Samen werkten ze de LCA-database uit. Deze wereldwijde database met voederimpactgegevens bouwde verder op PEF en moet dé referentie worden als het gaat over LCA-berekeningen van diervoederproductie. De database is uitgebreider dan de Europese PEF-database en wordt regelmatig aangepast. Het bevat ook voederspecifieke informatie.
De BFA-leden engageren zich vanaf 2024 om gebruik te maken van één van de (door ILVO) erkende tools als ze voor geproduceerde voeders een LCA-berekening uitvoeren, én om dit getal te delen met derden. De erkende tools werken met de rekenregels voorgeschreven in de Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR) en maken gebruik van de GFLI database. De erkende LCA-berekeningstools zijn:
De gegevensinvoering van een LCA-berekening wordt vanaf 1 januari 2025 aan controle onderworpen via de OVOCOM-module. De lijst met geattesteerde bedrijven vind je hier terug. Meer info vind je terug op de website van Ovocom.