Carbon footprint


Volgens het Klimaatakkoord van Parijs moet de landbouw in 2050 klimaatneutraal zijn.

Om deze doelstelling te halen, moeten alle schakels in de productieketen een bijdrage leveren om de ecologische voetafdruk van hun activiteiten te verkleinen.

Ook in de diervoederindustrie groeit het bewustzijn over het belang van klimaatvriendelijk produceren.

Ecologische voetafdruk van de diervoedersector


Bij diervoeders is de CO2-voetafdruk de som van broeikasgassen die op verschillende momenten in de keten ontstaan: van de teelt van gewassen tot en met de levering van het voeder bij de landbouwer. Er zijn ook grote verschillen tussen de grondstoffen en origines ervan. Om de impact te bepalen moet heel het proces dus geanalyseerd worden. 

Wist je dat?


De carbon footprint (CFP) of CO2-voetafdruk is de berekening van de totale uitstoot van broeikasgassen van een bedrijf, een activiteit of een product. Bij alle activiteiten komen broeikasgassen vrij, zoals koolstofdioxide, methaan en stikstofdioxide. De uitstoot van broeikasgassen wordt uitgedrukt in kg of ton CO2-equivalent.

Impact bepalen door levenscyclusanalyse


Het bepalen van de impact van de diervoederproductie doen we aan de hand van een levenscyclusanalyse (LCA). Deze wordt onderverdeeld in verschillende impactcategorieën, zoals klimaatverandering, waterverbruik, verzuring, eutrofiëring, enz. BFA organiseert opleidingen met betrekking tot het uitvoeren van levenscyclusanalyses. Zo kan de impact van onze grondstoffen in kaart gebracht worden en onze aanpak voor een kleinere ecologische voetafdruk verbeteren. 

Product Environmental Footprint (PEF)

PEF kwam tot stand op initiatief van de Europese Commissie om voor verschillende sectoren een gestandaardiseerde methodologie, de zogenaamde Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCRs), te ontwikkelen. Daarbij hoort een databank die de impactgegevens van de meest gebruikte grondstoffen in de mengvoedersector in kaart brengt. De methodologie en database voor de diervoedersector werden in de loop van 2018 gepubliceerd. Een wettelijk kader rond het verplicht gebruik van een bepaalde methodiek bestaat nog niet, maar is wel in ontwikkeling. 

Volgens de PEFCR kunnen resultaten op dit moment enkel binnen éénzelfde bedrijf gebruikt worden als beoordelingskader om de milieu-impact van hun producten te evalueren. Vergelijkingen uitvoeren tussen verschillende bedrijven of een levenscyclusanalyse (LCA) resultaat weergeven op het etiket van het eindproduct is nog niet toegelaten. 


MEER OVER PEF

Global Feed LCA Institute (GFLI)

Eind 2019 werd het Global Feed LCA Institute, kortweg GFLI, opgericht door de Europese, Amerikaanse, Canadese en wereldwijde federaties van de mengvoedersector. Samen werkten ze de LCA-database uit. Deze wereldwijde database met voederimpactgegevens bouwde verder op PEF en moet dé referentie worden als het gaat over LCA-berekeningen van diervoederproductie. De database is uitgebreider dan de Europese PEF-database en wordt regelmatig aangepast. Het bevat ook voederspecifieke informatie.

MEER OVER GLFI

Zoeken naar een gemeenschappelijke berekeningsmethodiek


Om de CO2-voetafdruk te bepalen werken we met behulp van een berekeningstool. De impactgegevens van de verschillende grondstoffen zijn verwerkt en opgeslagen in een database. BFA streeft op internationaal niveau naar de ontwikkeling van één gemeenschappelijke methode voor het berekenen van de impact van de voederproductie op het milieu. Ook FEFAC, de Europese mengvoederfederatie, opteert voor een gemeenschappelijke methode. Daarom sloot BFA zich aan bij de Task Force ‘Environmental Footprinting’ van FEFAC, die o.a. meewerkte aan het Product Environmental Footprint (PEF) project.

BFA engagement

De BFA-leden engageren zich vanaf 2024 om gebruik te maken van één van de (door ILVO) erkende tools als ze voor geproduceerde voeders een LCA-berekening uitvoeren, én om dit getal te delen met derden. De erkende tools werken met de rekenregels voorgeschreven in de Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR) en maken gebruik van de GFLI database. De erkende LCA-berekeningstools zijn: 

  • MyFeedprint - NutriOpt
  • Sustell
  • Opteinics
  • Interne berekeningstool De Heus

Validatie

De gegevensinvoering van een LCA-berekening wordt vanaf 1 januari 2025 aan controle onderworpen via de OVOCOM-module. De lijst met geattesteerde bedrijven vind je hier terug. Meer info vind je terug op de website van Ovocom.

LIJST GEATTESTEERDE BEDRIJVEN