Duurzaamheid en Klimaat


Landbouw en diervoederproductie evolueren voortdurend, met alsmaar meer aandacht voor duurzaamheid. Duurzaam in de betekenis van dierenwelzijn, het beperken van de impact op klimaat en milieu, en met aandacht voor de gezondheid van mens en dier. BFA en haar leden blijven streven naar een toekomstbestendige en duurzame systeem met een draagvlak in onze samenleving. 

Innovatie, duurzaamheid en circulariteit blijven dan ook speerpunten in ons beleid voor de komende jaren. 










Welke impact heeft veehouderij op het klimaat?


De dierlijke productie in België heeft onmiskenbaar een belangrijke economische betekenis en zorgt voor lokaal geproduceerde, hoogwaardige en lekkere voedingsmiddelen. Maar net als in andere sectoren krijgt de landbouw te maken met uitdagingen op het vlak van milieu en klimaat.

De landbouw is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de totale broeikasgasuitstoot in Vlaanderen. Ongeveer de helft van deze broeikasgasuitstoot is methaan, waarvan 70% afkomstig is van enterische fermentatie door runderen. De overige 30% komt van mest en mestopslag (dus niet enkel van runderen). 

BFA en haar leden nemen hun verantwoordelijkheid op en blijven inzetten op het verder verduurzamen van de sector.

Diervoedersector werkt aan duurzamer produceren


Om een antwoord te bieden aan alle globale, Europese en Belgische klimaatdoelstellingen neemt BFA als sectorfederatie een belangrijke voortrekkersrol op om haar leden te begeleiden naar een toekomst waarin een duurzamere en klimaatvriendelijkere diervoederproductie een evidentie is.

In dit  proces zijn ecologische, sociale en economische actiepunten opgenomen: 
  • De reductie van enterische emissies
  • Het promoten van lokale (Europese) eiwitten
  • Het zoeken naar alternatieve eiwittenbronnen
  • Het ontwikkelen van een standaard voor soja-sourcing
  • Het beperken van nutriëntenstromen naar het milieu
  • Het promoten van de circulaire keten
  • Het verlagen van de carbon footprint
  • Het stimuleren van een energie-efficiënte en –zuinige voederproductie 

Maatschappelijk Verantwoorde Diervoederstromen

In 2006 richtte BFA, in samenwerking met een aantal Belgische stakeholders, het ‘Maatschappelijk Verantwoorde DiervoederStromen (MVDS)’ platform op, met als doel het uitwerken van een standaard voor maatschappelijk verantwoorde diervoederstromen, het promoten van lokale (Europese) eiwitten en het diversifiëren van het gebruik van eiwitten. 

Het eerste punt betekent dat diervoederstromen stapsgewijs aan bepaalde criteria van maatschappelijke verantwoording moesten beantwoorden. Als startproject opteerden we voor soja.

Soja is een belangrijk eiwitrijke grondstof voor diervoeders dat moeilijk lokaal te telen is en vooral wordt geïmporteerd uit landen als Brazilië, Argentinië, Paraguay, Verenigde Staten, Canada, China en India. 


DUURZAME SOJA

Actieplan Alternatieve Eiwitbronnen

Voor het tweede en derde punt konden BFA en haar partners rekenen op de ondersteuning van de Vlaamse overheid. Dit gebeurde tot eind 2020 aan de hand van twee Actieplannen Alternatieve Eiwitbronnen, en een kadernota om dit actieplan te begeleiden.