Onze netwerken


BFA werkt door direct en open te communiceren met al haar leden, partners en stakeholders. Er vindt dan ook regelmatig overleg plaats tussen BFA en deze organisaties. Op (inter)nationaal niveau werkt BFA samen met stakeholders en partners die ook actief zijn op het vlak van kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaamheid. BFA is als partner tevens betrokken bij verschillende initiatieven zoals de Vlaamse Voedselstrategie, de Vlaamse Eiwitstrategie en Vlaanderen Circulair.

Ketenoverleg


Door uiteenlopende economische belangen van consumenten en operatoren, bestaat er binnen de agrovoedingsketen een spanningsveld. Door de onderlinge samenwerking te verbeteren en goede relaties te stimuleren, kunnen de organisaties van het Belgisch ketenoverleg dit spanningsveld beter beheersen. 

BFA, AGROFRONT (Boerenbond, ABS en FWA), FEVIA, Unizo, UCM en COMEOS namen gezamenlijk het initiatief om een gedragscode op te stellen. Deze dient ter ondersteuning van eerlijke relaties tussen aanbieders en kopers. 

In recente jaren werd er door het ketenoverleg gewerkt aan o.a. de omzetting van de Europese UTP richtlijn (Unfair Trading Practices) in nationaal recht. De impact van de richtlijn op de gedragscode werd in acht genomen. Daarnaast komen verschillende Werkgroepen van het ketenoverleg regelmatig samen. 

Young Feed Professionals


De Young Feed Professionals is een netwerk van jonge professionals uit de diervoederindustrie die samen streven naar kennisdeling en netwerken voor een diervoedersector gericht op een duurzame toekomst. Het richt zich op professionals jonger dan 40 jaar die werkzaam zijn in de diervoedersector.

Het Jongerencongres is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), Feed Design Lab (FDL) en BFA, met de ondersteuning van studenten van de Stichting Bevordering Studie Diervoeding (BSD). Het congres heeft eens per jaar plaats in België of Nederland. 

In 2024 vond het 8ste Jongerencongres plaats in Etten-Leur (NL), met als centraal thema 'Artificial Intelligence en de mogelijkheden in de diervoedersector'. In 2025 zal het Jongerencongres opnieuw plaatsvinden in België op donderdag 22 mei, met als thema 'Generaties aan zet: hoe maken we van generatieverschillen een kracht in plaats van een kloof?'

Meer weten? Volg de Young Feed Professionals op LinkedIn!

Vlaamse Voedselstrategie - Go4Food


In 2022 stelde Vlaams minister Jo Brouns de ‘Vlaamse Voedselstrategie voor Morgen - Go4Food’, voor. Aan deze strategie werkt een voedselcoalitie mee, met vertegenwoordigers uit de agrovoedingsketen (waaronder BFA), middenveld, onderzoek en beleid. De opzet van de strategie is de uitrol van een beter voedselsysteem en de aanpak van urgente uitdagingen op het vlak van gezondheid, leefmilieu en klimaat, economische weerbaarheid en innovatie.

Hiermee engageert Vlaanderen zich om vanuit diverse beleidsdomeinen en stakeholders de krachten te bundelen tot een coherent voedselbeleid. De strategie is opgebouwd rond vier pijlers:
  • gezonde en duurzame voeding voor iedereen
  • voedselsysteem binnen ecologische grenzen
  • voluit voor een veerkrachtige voedseleconomie
  • voedsel verbindt boer tot burger
Onder deze pijlers zijn 19 strategische doelstellingen geformuleerd. Enkele voorbeelden: voedselomgevingen creëren waarin gezonde en duurzame keuzes de gemakkelijkste keuzes zijn, een voedselcultuur nastreven waarin elke burger voedselgeletterd is, samenwerking en vertrouwen in de keten versterken, een klimaatneutraal en klimaatslim voedselsysteem, en verbinden van mens, natuur en voedsel. 98 werkpaden beschrijven hoe we samen de doelstellingen kunnen bereiken.


LEES HIER MEER

Onze partners

Internationaal


Naast wetgeving wordt het maatschappelijk debat steeds meer Europees aangestuurd. Betrokkenheid, overleg en internationale samenwerking met de verschillende betrokken partijen is een must. Heel wat voeders worden immers geïmporteerd en geëxporteerd. BFA is daarom een actief lid van FEFAC, de European Feed Manufacturers’ Federation. 

Onze internationale gesprekspartners zijn o.a.: 

Nationaal


BFA neemt deel aan verschillende overlegplatformen en werkgroepen en zetelt in Raden van Bestuur van o.m. brancheorganisaties en adviesraden, dit zowel op Vlaams als federaal niveau. Hierdoor kunnen we onze stempel drukken op dossiers die voor onze leden en sector belangrijk zijn, zoals voedselveiligheid, diergezondheid, klimaat en milieu, etc.


Onze nationale gesprekspartners zijn o.a.: