Eiwitten vind je terug in zowel dierlijke als plantaardige producten. In België levert de veehouderij een significante bijdrage aan de eiwitbevoorrading van onze bevolking. Maar het huidige model van eiwitproductie en -consumptie staat onder druk. Door de globale bevolkingstoename stijgt de wereldwijde vraag naar (dierlijke) eiwitten. Om tegemoet te komen aan de uitdagingen op het vlak van voedselzekerheid, milieu-impact en volksgezondheid, moeten we de ecologische duurzaamheid van ons voedselsysteem verbeteren. Een aanpassing van het productiemodel dringt zich aan.
BFA legt zich al jaren toe op het zoeken naar strategieën tot het verduurzamen van de traditionele dierlijke eiwitten en veevoederproductie enerzijds, en een diversificatie van het eiwitaanbod anderzijds. Naast onderzoek over sojateelt op eigen bodem lopen er verschillende onderzoeksprojecten over andere eiwithoudende gewassen. Daarnaast bekijkt de sector pistes om de afhankelijkheid van invoer te verlagen en het eiwitgebruik in diervoeder te verminderen.
Het strategisch platform insecten zet in op samenwerking en werpt haar vruchten af. Verder onderzoek is echter nodig om insecten op grote schaal duurzaam en voedselveilig te kunnen kweken. Bovendien wordt de Europese wetgeving aangepast zodat er meer insecteneiwitten in diervoeders verwerkt kunnen worden.
In 2023 ontwikkelden de partners 29 nieuwe streefdoelen om de eiwittransitie verder vorm te geven. De doelstellingen voor duurzaam diervoeder hebben betrekking op het verminderd gebruik van soja in het voeder en het stimuleren van het gebruik van nevenstromen. Met een brede groep aan partners uit de agrovoedingsindustrie en de Vlaamse overheid wilt BFA tegen 2030 een duurzamere en diverse eiwitvoorziening realiseren. Zes strategische thema’s worden in de eiwitstrategie naar voor geschoven, waarbij BFA de kar trekt van het eerste thema:
Uit de studie blijkt dat runderen meer eiwitten produceren in de vorm van melk of vlees, dan dat ze eetbaar eiwit consumeren. Varkens en legkippen consumeren ongeveer evenveel humaan eetbaar eiwit dan ze als varkensvlees of eieren aanleveren. Braadkippen consumeren meer humaan eiwit dan ze aanleveren. De studie bevestigt ook dat de keuze van grondstoffen en de waardering van het eetbaar eiwitgehalte sterk bepalend zijn voor de eetbaar eiwit efficiëntie van Belgisch vee.