BFA Duurzaamheidscharter


In 2018 ontwikkelde BFA een langetermijnvisie en werden de belangrijkste stakeholders betrokken bij een onderzoek om de prioriteiten rond duurzaamheid in de diervoedersector te bepalen. Dit vormde de basis voor de 12 doelstellingen die BFA in haar duurzaamheidscharter uit 2020 voor de komende 10 jaar heeft vastgelegd. 
Het BFA Duurzaamheidscharter toont niet enkel de voortdurende betrokkenheid van BFA omtrent duurzaamheid, het past ook perfect bij het FEFAC Duurzaamheidscharter 2020-2030 en haar vijf belangrijkste ambities. In 2024 behaalde BFA reeds verschillende doelstellingen, en werd het charter aangepast én aangevuld met nieuwe doelstellingen. 


BEKIJK ONZE VIDEO

Onze 12 doelstellingen richting 2030


Minder methaan uitstoten

Minder methaan uitstoten

In 2024 passen de leden van BFA in minstens 10% van de rundveevoeders bestemd voor Vlaamse runderen één maatregel uit het Convenant Enterische Emissies Rundvee (CEER) toe. Tegen 2027 wordt dit minstens 50% indien de veehouder voor deze maatregel wordt vergoed door zijn afnemers of de overheid. 


Minder stikstof en fosfor in de natuur

Minder stikstof en fosfor in de natuur

De leden van BFA produceren jaarlijks minstens 60% van het varkens- en pluimveevoeder volgens het laagnutriëntenconvenant.
We werken in 2024, 2025 en 2026 aan aanbevelingen voor een optimale eiwit- en aminozuursamenstelling voor vleesvarkensvoeders. Hiervoor organiseert BFA minstens zes infomomenten voor haar leden.


Nieuw! Diverse eiwitbronnen en alternatieven onderzoeken

Nieuw! Diverse eiwitbronnen en alternatieven onderzoeken

De komende vier jaar ondersteunt BFA acht verschillende onderzoeksprojecten naar alternatieve eiwitbronnen. Zo stimuleren we een meer divers gebruik van eiwitten en het zoeken naar alternatieve eiwitbronnen. 


Bereikt! Actieplan alternatieve eiwitten hernieuwen

Bereikt! Actieplan alternatieve eiwitten hernieuwen

BFA en de Vlaamse overheid vernieuwen samen tegen 2021 het actieplan alternatieve eiwitbronnen. De diervoedersector streeft naar minder import van soja uit niet-Europese landen en een meer divers gebruik van alternatieve eiwitbronnen. 


Ecologische voetafdruk verkleinen

Ecologische voetafdruk verkleinen

De Belgische diervoedersector monitort via LCA-berekeningen de evolutie naar een lagere ecologische voetafdruk. We ontwikkelen in 2024 een geharmoniseerde aanpak voor de toepassing van de gestandaardiseerde voederconversie. Tweejaarlijks onderzoeken we het energieverbruik bij de diervoederfabrikanten.


Circulaire economie stimuleren

Circulaire economie stimuleren

Tegen 2030 komt minstens 37% van de gebruikte grondstoffen in de Belgische diervoedersector uit nevenstromen (excl. sojabijproducten) van de levensmiddelen- en biobrandstofindustrie. Elk BFA-lid krijgt jaarlijks inzicht in zijn gebruik t.o.v. het sectorgemiddelde. Tussen 2024 en 2027 ondersteunen we onderzoeksprojecten waarbij minstens vijf potentiële circulaire voedermiddelen onderzocht worden op vlak van voedselveiligheid, kwaliteit en kosteneffectiviteit.


Nieuw! Sectorale richtlijnen in lijn met Europese CSRD uitwerken

Nieuw! Sectorale richtlijnen in lijn met Europese CSRD uitwerken

BFA ondersteunt haar leden bij het uitwerken van duurzaamheidsverslaggeving en schrijft hiervoor sectorale richtlijnen uit in lijn met de nieuwe Europese richtlijn 'Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)'. 


Bereikt! Arbeidsongevallen verminderen

Bereikt! Arbeidsongevallen verminderen

BFA actualiseert het handboek arbeidsveiligheid (2021) en organiseert opleidingen voor haar leden. BFA werkt tegen 2022 een monitoringssysteem uit voor de opvolging van het aantal arbeidsongevallen. Hiermee willen we tegen 2030 het aantal arbeidsongevallen in onze sector met 10% doen dalen ten opzichte van 2022. 


Duurzame soja

Duurzame soja

Tegen 2027 voldoet 85% van alle soja die door Belgische diervoederfabrikanten wordt gebruikt aan de FEFAC Soy Guidelines and Deforestation Free Criteria. Tegen 2030 voldoet 100% hieraan.


Gemedicineerde voeders zonder antibiotica

Gemedicineerde voeders zonder antibiotica

De productie van met antibiotica gemedicineerde voeders stopt in 2027.


Bereikt! Ziekteverwekkers bij pluimvee en varkens verminderen

Bereikt! Ziekteverwekkers bij pluimvee en varkens verminderen

Alle BFA-leden zullen tegen 2021 het jaarlijks geëvalueerde bioveiligheidsprotocol voor pluimvee en varkens implementeren. BFA werkt een brochure uit voor alle medewerkers van de diervoedersector, van chauffeurs tot vertegenwoordigers.


Bereikt! Efficiënter omspringen met eiwitten

Bereikt! Efficiënter omspringen met eiwitten

BFA brengt de netto bijdrage van de Belgische veehouderij aan de eiwitvoorziening voor de mens in kaart.