Rundveehouders kunnen inzetten op drie verschillende manieren om de methaanemissie bij runderen te verminderen, nl. door bedrijfsmanagement, door genetica en via het voeder. Vooral binnen deze laatste categorie spelen BFA en haar leden een belangrijke rol. BFA is sinds 2019 voorzitter van de Werkgroep rond voedermanagement. Samen met nutritionisten uit de sector en andere organisaties uit de keten zoals Boerenbond, BCZ en ILVO zoekt BFA naar voedermaatregelen die de methaanuitstoot bij runderen verlagen.
Vleesveehouders kunnen al één voedermaatregel toepassen, nl. nitraat. Voor melkveehouders zijn er tien voedermaatregelen goedgekeurd:
- Bierdraf – koolzaadschroot
- Koolzaadvet
- Geëxpandeerd/geëxtrudeerd lijnzaad
- Nitraat
- 3-NOP
- Combinatie van nitraat en koolzaadvet op hetzelfde moment
- Combinatie van nitraat en geëxpandeerd/ geëxtrudeerd lijnzaad op hetzelfde moment
- Geëxtrudeerd lijnzaad - 150 dagen
- Geëxtrudeerd lijnzaad en 3-NOP na elkaar in de tijd
- Geëxtrudeerd lijnzaad in combinatie met voorjaarsbeweiding
Collectief engagement diervoedersector 2024
Ook de diervoedersector doet het nodige om het enthousiasme bij de veehouders te verhogen. BFA-leden gaan collectief een engagement aan vanaf 1 januari 2024: “Elk lid van BFA dat rundveevoeders produceert, moet ten minste 1 goedgekeurde voedermaatregel uit het convenant enterische emissies toepassen op 10% van het geproduceerde rundveevoeder bestemd voor melkvee en vleesvee bedoeld voor zijn Vlaamse klanten.”