Energie


Dat de diervoedersector continu blijft werken aan verduurzaming en energie-efficiëntie, is belangrijk met het oog op het vrijwaren van een toekomst, zowel voor onze sector als voor de consument.
In 2021, 2025 en 2029 onderzoekt BFA het energieverbruik bij haar leden. Op basis van de resultaten creëert BFA 'best practices' voor energiebesparingen in de diervoedersector.

Europese klimaatdoelstellingen


Om de klimaatopwarming tegen te gaan, legde de EU ambitieuze doelstellingen vast. De EU mikt op een CO2-besparing van 55% tegen 2030, en wilt zelfs volledig klimaatneutraal te zijn tegen 2050. 
BFA erkende, met de lancering van haar duurzaamheidscharter in 2020, reeds de noodzaak om in te zetten op een energie-efficiëntere productie van diervoeders.

Wist je dat?


In 2022 deed BFA een rondvraag bij haar leden over hun energieverbruik. Uit deze bevraging bleek dat er in 2022 11% minder energie verbruikt werd dan in 2020 (t.o.v. een verminderde diervoederproductie van 9%)

Samenwerking BFA en Helexia


Om de Europese klimaatdoelstelling rond CO2-neutraliteit tegen 2050 te bereiken, werken Helexia en BFA sinds oktober 2023 samen om de transitie naar een duurzamere Belgische diervoederproductie te stimuleren. Het doel is tweeledig: focussen op energiebesparing en het verkleinen van de ecologische voetafdruk van de diervoedersector.

Duurzaamheidsenquête

Op sectorniveau peilen we via een duurzaamheidsenquête naar de belangrijkste factoren voor een energiezuinigere diervoederproductie. Op bedrijfsniveau kan een diervoederfabrikant vrijwillig het energieverbruik en de ecologische voetafdruk van het bedrijf in kaart laten brengen door een grondige analyse. Vervolgens krijgen ze een op maat gemaakt transitieplan.

Energiezuiniger produceren: beleid & wetgeving

Wetgeving en richtlijnen


De Vlaamse overheid paste haar wetgeving aan om ondernemingen de kans te geven energie-efficiënter te werken. Binnen de versterkte wetgeving worden ondernemingen ingedeeld volgens hun energiegebruik. 

  • Ondernemingen met een finaal energiegebruik boven 0,1 PJ moeten vanaf 14 december 2022 beschikken over een conform verklaard energieplan. In dit energieplan zijn maatregelen opgenomen die de energie-efficiëntie van de onderneming verbeteren. Deze maatregelen moeten uitgevoerd worden indien ze rendabel zijn. Een maatregel is rendabel als de IRR van de maatregel groter is dan 13%. Verder kan deze doelgroep van ondernemingen vrijwillig toetreden tot de energiebeleidsovereenkomsten (EBO). 
  • Grote ondernemingen met een finaal energiegebruik onder 0,1 PJ en kmo’s met een finaal energiegebruik tussen 0,05 PJ en 0,1 PJ moeten tegen uiterlijk 1 april 2023 over een energieaudit beschikken. Uit deze energieaudit zullen ook maatregelen komen die de energie-efficiëntie van de onderneming kunnen verbeteren. Ook hier geldt dat rendabele maatregelen (IRR > 13%) verplicht uitgevoerd moeten worden. Het flankerend beleid voor deze groep van ondernemingen bestaat uit de sectorfederatieovereenkomsten. 
  • Kmo’s met een finaal energiegebruik tussen 0,02 PJ en 0,05 PJ moeten tegen uiterlijk 1 april 2023 een energiebalans opstellen. Verder moeten zij ook een beoordeling maken van de no-regretmaatregelenlijst van toepassing voor die onderneming, met een uitvoeringsplan voor de maatregelen met een terugverdientijd van minder dan 3 jaar. Het flankerend beleid voor deze groep van ondernemingen bestaat uit de sectorfederatieovereenkomsten (SFO).

VITO deskundigenlijst

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) stelt op haar website een lijst met potentiële energiedeskundigen ter beschikking. Deze lijst is niet-limitatief, en wordt zo goed als mogelijk aangevuld.

Opgelet: Een vermelding op deze website is geen garantie dat de betreffende deskundige aanvaard zal worden door de bevoegde overheid! Omgekeerd kan de overheid deskundigen aanvaarden die niet op deze lijst staan. Het is dus in je eigen voordeel om een deskundige te laten aanvaarden vooraleer deze begint aan de energiestudie/plan/audit van je vestiging.


MEER INFORMATIE

Steunmaatregelen

De energiecrisis sloeg in 2022 ongekend hard toe bij onze bedrijven, ook in de diervoedersector. De Vlaamse, federale en Europese overheden kenden een reeks steunmaatregelen goed om de impact van de hoge energiekosten te milderen.

Een overzicht van deze steunmaatregelen

Advies en ondersteuning nodig?

Bedrijven die op zoeken zijn naar partners, of steun om hun energiebesparende plannen waar te maken, kunnen een (gratis) afspraak maken met een van de VLAIO bedrijfsadviseurs. Zij voorzien de nodige ondersteuning en advies op maat van het bedrijf. 


MAAK EEN AFSPRAAK

Premie na audit

Indien een onderneming reeds een energiestudie of een energierapport (energieplan of energieaudit) heeft opgesteld waaruit blijkt dat een bepaalde investering een belangrijke energiebesparing oplevert in vergelijking met de bestaande situatie, kan de onderneming na de uitvoering van de investering een premie na audit ontvangen. Meer informatie over de aanvraagprocedure en de premievoorwaarden vind je op de website van de Vlaamse overheid.


MEER INFORMATIE