Wil je meer weten over wetgeving inzake diervoeders?
Binnen de rubriek 'Samenstelling diervoeders' passen thema's als additieven, dierlijke bijproducten, genetisch gemodificeerde organismen (GGO), dieetvoeders, en gemedicineerde voeders. Een overzicht van de Belgische en Europese wetgeving per thema vind je in de bijlage. Opgelet: de bijlage is enkel beschikbaar voor leden en/of abonnees.
Wat doet BFA? BFA raadt aan om een informatieformulier mee te leveren. Om dit formulier op te stellen, kunnen leden gebruik maken van de gevarendatabank. Deze bevat o.m. de H- en P-zinnen, het CAS-nummer en de ‘Hazard class and category’ van stoffen die verwerkt kunnen worden in het mengvoeder. De databank is niet limitatief en wordt steeds aangevuld. De gevarendatabank is enkel toegankelijk voor leden van de Werkgroep Gevaarlijke Preparaten. BFA voorziet de mogelijkheid aan niet-leden om inzage te krijgen aan de hand van licentieovereenkomst. De licentieovereenkomst wordt afgesloten voor een periode van drie jaar en bedraagt 500 EUR. Beschik je over een MSDS van een stof die nog niet in onze databank opgenomen is, neem dan contact op met BFA. |
Deze versoepelingen zijn gebonden aan strenge voorwaarden. Zo moet de productie van deze voeders gebeuren in 'dedicated' productielocaties. D.w.z.dat deze voeders enkel geproduceerd mogen worden in aparte productielijnen. Ook inzake transport zijn er regels opgesteld: naast het transport van VDE's, moeten ook de eindvoeders met 'dedicated' vrachtwagens vervoerd worden.
Het FAVV is als enige instantie bevoegd om erkenningen/toelatingen af te leveren aan diervoederfabrikanten. Sinds juni 2022 kunnen de fabrikanten hun erkenning/toelating indienen bij de LCE (Lokale Controle Eenheid) van het FAVV.