Europese lidstaten moeten strikte maatregelen volgen zodra ze geconfronteerd worden met een uitbraak van bepaalde dierziekten (bv. Afrikaanse varkenspest en vogelgriep). Deze maatregelen zijn opgenomen in de
Animal Health Law. Zo worden er in de besmette landen o.a. restrictiezones ingesteld, het vervoer en het contact met de besmette regio’s beperkt, en een verhoogde bioveiligheid ingesteld. Om het risico op insleep en verspreiding van ziekteverwekkers tot een minimum te beperken, is de correct handhaving van
bioveiligheid van essentieel belang.
Specifiek voor haar leden stelde BFA een hygiëne- en bioveiligheidsprotocol op dat geldt voor zowel vogelgriep als Afrikaanse varkenspest (zie schema hieronder). Afhankelijk van het dreigingsniveau wordt sectoraal bepaald welke fase van kracht is:
Fase 1 – standaard: geen dreiging
Fase 2 – dreiging: er zijn besmette wilde vogels of wilde everzwijnen in België of een buurland. Er is een besmetting op een pluimvee- of varkensbedrijf in een buurland.
Fase 3 – crisissituatie: er is een besmetting op een pluimvee- of varkensbedrijf in België.
Nuttige documenten
► BFA bioveiligheidsprotocol (Nederlands / Frans / Duits)
► BFA Brochure over hygiënemaatregelen bij fase 2 & 3 (bijlage 1)
► BFA lijst van tank cleaning stations voor het reinigen en ontsmetten van vrachtwagens & verklaring reiniging en ontsmetting (bijlage 2)
► FAQ's bij vogelgriep (FAQ's bij vogelgriep)