Circulariteit


De dierlijke sector streeft ernaar om op een efficiënte en diervriendelijke manier dieren groot te brengen.

Diervoederfabrikanten produceren voeder met een zo optimaal mogelijke voedingswaarde. Hierbij worden zoveel mogelijk grondstoffen gebruikt die niet geconsumeerd kunnen worden door de mens.
Door het gebruik van nevenstromen draagt de diervoedersector een steentje bij aan de circulaire landbouw en produceren de leden van BFA ook steeds duurzamer.

BFA en haar leden blijven zo werken aan het verlagen van de milieu- en klimaatimpact van de diervoederproductie.

Circulariteit

De circulaire economie stimuleren


Als partner in de agrovoedingssector staat BFA achter de transitie naar een duurzamere economie en het stimuleren van een circulaire economie. 

Vlaanderen Circulair

In 2017 ging 'Vlaanderen Circulair' van start met als doel de transitie naar de circulaire economie in Vlaanderen te realiseren tegen 2050. Als onderdeel van Vlaanderen Circulair werd het project 'circulaire voedselketen' opgezet waarbij de diervoedersector via circulariteit binnen de agrovoedingsketen duurzaamheid wil bevorderen. In bepaalde gevallen speelt de wetgeving echter een beperkende factor.

Onder leiding van BFA werden daarom verschillende spelers uit de agrovoedingsketen bevraagd naar de pijnpunten in de wetgeving. Op basis van de respons werkt BFA aan een oplossing.

Hervaloriseren van grondstoffen

Door het gebruik van beschikbare voedingsstoffen uit veilige diervoedermiddelen zoals granen, peulvruchten, enz., hervaloriseren diervoederfabrikanten grondstoffen. Het gebruik van nevenstromen voegt ook een economische waarde toe aan het oorspronkelijk voedermiddel. Door de grote beschikbaarheid aan alternatieve voedermiddelen, versterkt de sector tot slot haar concurrentievermogen. 

Tegen 2030 komt 37% van de gebruikte grondstoffen in de Belgische diervoedersector uit nevenstromen van de levensmiddelen- en biobrandstofindustrie. Elk BFA-lid krijgt jaarlijks inzicht in zijn gebruik van nevenstromen ten opzichte van het gemiddelde in de sector.

Wat zijn nevenstromen?

Voedselgrondstoffen bestaat uit een eetbaar deel, en een niet-eetbaar deel (bijv. schillen, beenderen, pitten, enz.). Wat we kunnen opeten, is voedsel. Het niet-eetbaar deel dat vrijkomt tijdens de productie, verwerking of consumptie van voedsel, noemt men een nevenstroom. 

Waarom gebruiken we nevenstromen?

Nevenstromen bevatten vele nutriënten die dieren kunnen eten en omzetten in nuttige dierlijke eiwitten. We valoriseren met andere woorden deze nevenstromen tot nuttige bouwstenen voor het dier. Zo draagt de diervoedersector bij aan de ecologische duurzaamheid van onze voedselketen

Waar komen nevenstromen vandaan?

In het mengvoeder worden nevenstromen verwerkt die afkomstig zijn uit sectoren zoals de aardappelindustrie (bijv. aardappelzetmeel, aardappelpulp, ...), de maalderij-industrie (bijv. tarwezemelen, haverpullen, ...) of de suikerindustrie (bijv. bietenpulp, melasse, vinasse, …). Maar ook de brouwerij-industrie (bijv. bierdraf, bierborstel, …), de biobrandstofindustrie (DDGS (Dried Distillers Grains with Solubles)) en dierlijke bijproducten (bijv. weipoeder, magere melkpoeder, …) bieden een belangrijke bron van nevenstromen.

Daarnaast worden er ook veel stromen uit de voedingsindustrie verwerkt in mengvoeders. Voorbeelden hiervan zijn o.a. citruspulp, eierschalen, rijsteiwit, gebroken koekjes, misvormde pralinen, slecht gearomatiseerde chips, resten van deeg- en broodproducten, slecht verpakte producten, etc.

Voor deze producten hun weg vinden naar de diervoederfabrieken, worden ze natuurlijk onderworpen aan strenge controles van voedselveiligheid. Dit maakt dat de diervoederindustrie een van de weinige sectoren is die grondstoffen - afkomstig van andere productieprocessen - efficiënt kunnen identificeren en opwaarderen. 

Voorbeelden van grondstoffen

  • Tarwe- en rijstmaalderij: rijstevoermeel en tarwezemelgrint
  • Suikerproductie: suikerbietenpulp en melasse
  • Bierbrouwerij: bierbostgelpellets en biergist
  • Zetmeel- en ethanolproductie: gedroogde distilleerkorrels, maisglutenvoerpellets, aardappelen en aardappeleiwit
  • Verwerking citrusvruchten: gedroogde citruspellets
  • Industriële fermentatie van biomassa: microbiële biomassakorrels
  • Persen van oliehoudende zaden en raffinage van plantaardige oliën: sojabonenschroot, koolzaadschroot en zonnebloempitten
  • Gelatineproductie: dierlijk vet, dicalciumfosfaat, eiwitten verworven uit het gelatineproces
Nevenstroom