De dierlijke sector streeft ernaar om op een efficiënte en diervriendelijke manier dieren groot te brengen.
Diervoederfabrikanten produceren voeder met een zo optimaal mogelijke voedingswaarde. Hierbij worden zoveel mogelijk grondstoffen gebruikt die niet geconsumeerd kunnen worden door de mens.
Door het gebruik van nevenstromen draagt de diervoedersector een steentje bij aan de circulaire landbouw en produceren de leden van BFA ook steeds duurzamer.
BFA en haar leden blijven zo werken aan het verlagen van de milieu- en klimaatimpact van de diervoederproductie.
In 2017 ging 'Vlaanderen Circulair' van start met als doel de transitie naar de circulaire economie in Vlaanderen te realiseren tegen 2050. Als onderdeel van Vlaanderen Circulair werd het project 'circulaire voedselketen' opgezet waarbij de diervoedersector via circulariteit binnen de agrovoedingsketen duurzaamheid wil bevorderen. In bepaalde gevallen speelt de wetgeving echter een beperkende factor.
Onder leiding van BFA werden daarom verschillende spelers uit de agrovoedingsketen bevraagd naar de pijnpunten in de wetgeving. Op basis van de respons werkt BFA aan een oplossing.
Nevenstromen bevatten vele nutriënten die dieren kunnen eten en omzetten in nuttige dierlijke eiwitten. We valoriseren met andere woorden deze nevenstromen tot nuttige bouwstenen voor het dier. Zo draagt de diervoedersector bij aan de ecologische duurzaamheid van onze voedselketen