Export


Dankzij de gedreven aanpak van BFA en haar leden geniet de Belgische diervoedersector van een solide reputatie inzake voedselveiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. De hoogstaande producten die onze leden leveren zijn gegeerd in zowel binnen- als  buitenland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de diervoedersector een belangrijke bijdrage levert aan de handelsbalans van de Belgische landbouw. 

Bemonsteringsplan Export


BFA werkte een Bemonsteringsplan Export uit op maat van de exporteurs. Dit plan omvat de volgende analyses: Salmonella, totaal kiemgetal, enterobacteriaceae, clostridum en bèta-activiteit.

Wist je dat?


België importeert en exporteert diervoeders vooral van en naar zijn buurlanden, waarbij Nederland en Frankrijk onze belangrijke afnemers zijn. In 2023 exporteerden de BFA leden in totaal zo'n 1,2 miljoen ton diervoeders.

Exportmarkten


Diervoederfabrikanten en handelaars die voeders naar derde landen willen uitvoeren, zijn vaak gebonden aan specifieke (fyto)sanitaire eisen en moeten dus beschikken over de nodige gezondheidscertificaten.

BFA gaat in overleg met FAVV

Om onze leden hierbij te ondersteunen, gaat BFA regelmatig in overleg met het FAVV. Het FAVV overzicht met een stand van zaken van de verschillende exportdossiers vind je hieronder (enkel beschikbaar voor BFA leden). Op de website van het FAVV vind je meer informatie met betrekking tot de export van diervoeders, waaronder een instructie tot certificering en specifieke omzendbrieven.

Bij uitbraken van vogelgriep en/of Afrikaanse Varkenspest moeten diervoederproducten rekening houden met embargo's en andere beperkingen, opgelegd door derde landen. Een overzicht van exportdossiers is te verkrijgen bij BFA.


CONTACTEER ONS

Export Verenigd Koninkrijk


Sinds de Brexit in 2021 een feit werd, gelden er voor diervoederexporteurs uit het Europese vastenland nieuwe spelregels. Om klaarheid te scheppen in de wirwar van regels, publiceerde het VK in september 2023 het langverwachte Border Target Operating Model (BTOM), waarin de fytosanitaire vereisten bij export naar Groot-Brittannië werden bepaald.

De belangrijkste wijziging in de definitieve versie van het BTOM is de uitstel van deadlines met drie maanden, met name tot 31 januari 2024 voor de toepassing van gezondheidscertificaten voor ‘Medium risk’- goederen. Ook het in voege treden van de grenscontroles bij import wordt uitgesteld. Deze treden gefaseerd in werking sinds 30 april 2024.

Export van verwerkte dierlijke bijproducten

Een zending van mengvoeders die verwerkte dierlijke bijproducten bevatten, moet vergezeld gaan van een gezondheidscertificaat voor alle dierlijke bijproducten en/of afgeleide producten met een middelhoog risico waaruit het mengvoeder bestaat of waarmee het vervaardigd is, mits er een modelgezondheidscertificaat beschikbaar is. Voorbeelden hiervan zijn verwerkte dierlijke eiwitten, melk/melkproducten, gesmolten vet, e.a. Processed petfood en blikvoeder voor gezelschapsdieren vallen onder 'low risk'. Rauwe petfood en hondenkluiven vallen onder 'medium risk'.

Export China


Voor de export naar China moet er per productcategorie een protocol (Memorandum of Understanding) onderhandeld worden om de export mogelijk te maken. In 2017 gaf China aan dat er slechts één categorie tegelijk kon behandeld worden voor een Memorandum of Understanding aanvraag.

Het FAVV bepaalde in overleg met BFA en FRANA welke categorieën prioriteit konden krijgen. Vervolgens werd de categorie van de voormengsels en additieven aangeduid als zijnde prioritair, gevolgd door de categorie mengvoeders. Momenteel zijn de onderhandelingen voor deze laatste categorie lopende.

Uitvoer

Ongeveer de helft van de Belgische mengvoederproductie bestaat uit varkensvoeder (48,2%), rundveevoeder neemt een kwart van de verdeling op zich (24%), de rest bestaat uit pluimveevoeder (20,1%) en diverse voeders (7,7%). Diverse voeders omvatten voeders bestemd voor paarden, konijnen, geiten, schapen, vissen, petfood en duiven


Het grootste deel van de geproduceerde diervoeders besteden we aan onze eigen dieren. Zo wordt 92% van het varkensvoeder afgezet in eigen land, voor pluimvee- en rundvoeder ligt het percentage op zo’n 82%. Voor diverse voeders en voormengsels is de situatie echter omgekeerd: meer dan de helft van de geproduceerde producten is bestemd voor het buitenland.

Exportcijfers

In 2023 exporteerden BFA leden in totaal zo'n 1,2 miljoen ton diervoeders. België importeert en exporteert diervoeders vooral van en naar zijn buurlanden, waarbij Nederland en Frankrijk de belangrijke afnemers zijn. Buiten de Europese Unie zijn de voornaamste handelspartners het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China.  

De 10 meest producerende landen in Europa (EU-27) waren in 2023 goed voor de productie van zo’n 129,4 miljoen ton. Het aandeel van België is al 10 jaar stabiel, waardoor we steevast op de 7de plaats staan. Wat de verdeling betreft per diervoedertype, is België het best te vergelijken met Denemarken. 

Alle kerncijfers van BFA zijn te vinden in het Statistisch Jaarverslag


DOWNLOAD STATISTISCH JAARVERSLAG